Thujahäck

August 19, 2021 by No Comments

Tuja är en mycket populär häckväxt som snabbt bildar en grön mur runt din trädgård. Plantering och skötsel av en thujahäck, eller thujahäck som det också kan stavas, är egentligen inte svårt, men det är några saker du bör tänka på.

Tuja som häck

Tuja anses vara en klassisk häckplanta. Det finns många fördelar med tuja: dessa barrväxter är gröna både under våren och hösten och är dessutom snabbväxande, lätta att beskära samt motståndskraftiga mot sjukdomar. Tuja liknar idegran i detta avseende, men till skillnad från denna omtyckta häckväxt får tujan inte beskäras för grovt. Detta behöver dock inte vara en nackdel: det är lätt att beskära tuja korrekt bara man vet hur man gör.

För att skapa en vacker och tät häck ska man beskära tujan två gånger om året. Klipp häcken så att den förblir något bredare vid basen än vid toppen för att häcken ska få god solexponering. Det är mycket viktigt att du inte klipper ned den till gammal ved, eftersom växtens kala grenar inte producerar nya blad. Kala häckar är ofta ett resultat av felaktig beskärning. Detta kan också bero på sjukdomar, speciellt när det gäller gamla tujahäckar, men risken till detta kan förminskas genom att hålla beskärningsredskapen rena.

Tuja tilltalar fantasin. Folk ser tuja som en symbol för liv, särskilt på grund av dess snabba tillväxt och städsegröna barr. Tuja är en stark och vital, och sist men inte minst, pålitlig häckväxt: en tujahäck ska vara en hörnsten i din trädgård, en häck som du alltid kan lita på. Det är inte svårt att lyckas med en tujahäck — tujan ställer inte stränga krav på jorden och behöver bara beskäras två gånger om året för att häcken skall förbli tät och snygg. Med en tujahäck blir man rikligt belönad utan att den kräver mer arbete än andra häckväxter. Det är alltså inte särskilt konstigt att våra kunder också gillar tuja!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *