Gör din egen kompost – så här gör du en komposthög

August 14, 2021 by No Comments

Att göra din egen kompost är mycket bra för miljön. Du blir av med ditt gröna avfall utan att ytterligare belasta miljön. Dessutom använder du komposten igen i din trädgård, vilket gör den ännu mer hållbar. Du behöver inte ens mycket utrymme för att göra kompost: cirka 2 kvadratmeter är tillräckligt med yta för att göra en bra mängd kompost.

Vad är kompost?
Att göra din egen kompost börjar med att veta vad kompost egentligen är. Kompost är en fin, mjuk och granulär jord som ofta används som näringsmedium för växter. Den innehåller relativt många näringsämnen som växter behöver. Det fungerar idealiskt som gödningsmedel och kan också hjälpa till att lossa och mjuka upp din trädgårdsjord. Tung lerjord måste bearbetas regelbundet med ett lager kompost.

Kompost är faktiskt tillverkad av mikroorganismer och små rovdjur. Svampar och bakterier bearbetar en del av materialet. En annan del äts av maskar, skogslöss och andra små djur. Dessa producerar sedan kompost, vilket är mycket finare än materialet du började med.

kompostlåda

Vad kan du kompostera?
Du kan bara kompostera själv om du använder rätt material. Till att börja med måste du veta vad du kan och inte kan kompostera. Du kan kompostera många material som du annars skulle slänga i GFT -avfallet, men allt kan inte bara gå på din komposthög.

Du kan kompostera detta:
Gräs
Att bläddra igenom
Grenar och kvistar
beskärning
Bitar av trädstubbe
Växter
Många typer av ogräs. Men inte alla, för till exempel celandine kommer att spridas enormt i trädgården via komposten. Du kan bara använda ogräs som dör när de tas ur marken. Om det behövs kan du ta bort deras rötter från dem, då kan du vara säker på att de inte längre kommer att gro i komposten. Du sätter rötterna i GFT.
Fruktavfall
Råa grönsaker
Skala frukt och grönsaker (skölj först på grund av kemiska medel)
Nötter och nötskal
äggskal
Kaffe- och kaffefilter
Halm och sågspån
Avföring från växtätande smådjur, som kaniner och marsvin
Du kan inte kompostera detta:
Jord, sand, sand. Detta innehåller knappt några näringsämnen och kan därför inte smälta ytterligare.
Ben och matrester. Dessa smälter knappast och lockar också ohyra. Som ett resultat kan din komposthög locka till exempel möss och råttor.
Bröd. Detta möglar, men smälter knappast och hämmar kompostens sönderdelningsprocess.
Frön och annan mat för möss och råttor. Var särskilt uppmärksam på detta under de kallare månaderna, annars får du en angrepp på kort tid!
Kattkull smälter inte eller knappast, det är det de är gjorda för. Dessutom är de förorenade och därför kan du inte använda dem.
Material som innehåller avföring från hundar, katter, illrar eller andra köttätare. Dessa djur kan sprida vissa parasiter och den skadliga toxoplasmosen genom deras avföring.
Papper och karton smälter inte bra i en komposthög och hämmar processen.
Nedbrytbar plast. Den har en återvinningsskylt på den, men det betyder inte att du kan kompostera den hemma. Det betyder bara att det kan komposteras av regeringen, för det händer vid mycket högre temperaturer.
Sjuka växter. Speciellt om de har dött på grund av svampar eller vissa sjukdomar är det bättre att inte kompostera dem. Annars kommer du att förorena dina levande växter om du gödslar dem med komposten.
Kompost i träkompostbehållare

Att göra en komposthög: hur gör du?
Nu när du vet vad du ska kasta i komposthögen, låt oss ta en titt på hur man gör en komposthög. Du kan göra detta på flera sätt: via en liten låda eller kompostbehållare, via en serie kompostbehållare eller genom att göra en riktig separat komposthög.

1. Kompost i en kompostbehållare
En kompostbehållare är en sluten behållare eller fat där du kan göra små mängder kompost. De kan köpas färdiga i den bättre trädgårdsbutiken. I en liten behållare kan du enkelt kompostera dig själv, även om mängderna förblir små. En komposttunna för trädgården är högst cirka en meter i diameter och cirka 1,5 meter hög. Tunnan har en ventil i botten, från vilken du kan ta komposten. Du använder locket överst för att lägga till kompostmaterial och blandar regelbundet komposten med en kompostpinne.

2. Kompost i kompostbehållare
Man brukar göra kompostbehållare själv. Du behöver lite mer utrymme för det, men det är ett praktiskt sätt att kompostera. Facken finns i en rad med två eller flera fack. Ungefär en gång i månaden öser du allt material från den första papperskorgen till den andra, från den andra till den tredje och så vidare. Till exempel är allt material väl omrört och luftat, så att kompostprocessen fortsätter att gå smidigt. Efter några månader kommer du att märka att det mesta av materialet är tillräckligt bra för att bli kompost i trädgården

Begagnade. Du gör (beroende på storlek) tillräckligt med kompost för en medelstor trädgård.

3. Kompost på en komposthög
Att göra en komposthög börjar med att hitta en lämplig plats. Till skillnad från kompostbehållaren eller kompostbehållaren kommer du att lukta mycket starkare. Högen är vanligtvis gjord 1,5-2 meter hög, men du kan också börja mindre. Att göra en komposthög är den enklaste av de tre metoderna, eftersom allt du behöver göra är att skapa en plats där du kan starta högen. Det tar naturligtvis lite mer plats än de tidigare metoderna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *